Glasniki / Les Messagers

država, letnicarsz_lesmessagers_14

Francija, 2014

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
70′

režija
Hélène Crouzillat, Laetitia Tura

jezik
francoski, arabski, angleški, španski, pulaarski

podnapisi
slovenski, angleški

 

 

 

sinopsis
Priče od Sahare do Melille se spominjajo, kako so za las ubežale smrti, ki je – dobesedno in v prenesenem pomenu – zahtevala življenja njihovih sopotnikov migrantov, ki so utonili na meji. Saharo prečkajo peš.

Dosežejo španski enklavi Ceuto in Melillo, kjer nato postanejo ujeti v Maroku. V filmu se izmenjujejo posnetki intervjuja z vodjo španske žandarmerije (v katerem predstavi tehnološko napredno »prebežnikom prijazno« ograjo) in povedna pričevanja migrantov, ki dajo misliti in hkrati sporočajo zgodbe njihovih manj srečnih sopotnikov, ki so poleg njih utonili ali padli pod streli.

portret avtoric
 Hélène_Crouzillat_PhotoHélène Crouzillat že mnoga leta zbira zgodbe ljudi, katerih življenja in glasovi so predtem bili skriti. Posveča se predvsem mehanizmom moči in ureditvi in uporom, ki krojijo našo družbo. V svojih kratkih politično angažiranih filmih (Noli me tangere, Petites mains, At heart/68 non-stop, L’épreuve des urnes, D’un mot à l’autre …) uporablja in eksperimentira z različnimi pripovednimi oblikami z uporabo zvočnih inštalacij (Corps de métiers, L’Oiseau de nuit, L’Immeuble des 17, La Cage …). Leta 2008 je ustanovila organizacijo Adelaïde & Co, ki z ustvarjanjem avdiovizualnih del omogoča interakcijo med umetniki in javnostjo, skupaj z Laetitio Tura pa je poleg tega režirala svoj prvi celovečerni dokumentarni film Glasniki (Les Messagers).

 

 

 

 

 

rsz_laetitia_tura_photo

Laetitia Tura vodi fotografske in avdiovizualne projekte o vzpostavljanju geografskih meja in prezrtih izkušnjah migrantov ter njihovih spominov nanje. Po projektu Jnoub na meji v južnem Libanonu (2001), filmu Linewatch na meji med Mehiko in ZDA (2004–2006) in spremljanju obtičalih migrantov v Maroku in Melilli (2007–2012) trenutno dela na filmu Ils me laissent l’exil o leta 1939 pregnanih španskih republikancih. Skupaj s Hélène Crouzillat je režirala celovečerni film Glasniki (Les Messagers) in kratki film Point de Chute (2012). Hkrati je tudi članica umetniškega kolektiva Le bar Floreal • photographie.

 

 

 

 

 

 

festivali, nagrade
nagrada za najboljši dokumentarni film v kategoriji »Popotniki in migranti« na Festivalu afriškega filma v Veroni, 2014; nagrada žirije za dokumentarni film na festivalu Pogledi na svetovni film (Regards sur le Cinéma du Monde) v Rouenu, Francija 2015; mednarodni filmski festival Entrevues Belfort v Franciji, izbor za nagrado [Films en cours], 2013 v Belfortu v Franciji; festival Cinéma du Réel, izbor v kategoriji prvencev, Pariz, marca 2014; Etats Généraux du film documentaire, izbor v kategoriji gledalskih izkustev, La grande Tribu, v Douarnenezu v Franciji avgusta 2014; Milanski filmski festival, septembra 2014 v Milanu v Italiji; LampedusaInFest, septembra 2014 na Lampedusi v Italiji; Festival frankofonskega filma v Namurju, oktobra 2014 v Namurju v Belgiji; festival CineMigrante v Buenos Airesu oktobra 2014; festival Cinémed v Montpellierju v Franciji oktobra 2014; Festival afriškega filma v Veroni novembra 2014; festival Traces de vie v Clermont-Ferrandu v Franciji novembra 2014; mednarodni filmski festival nilske diaspore NDIFF v Ugandi novembra 2014; festival Dépaysements/Spaesamenti v Forcalquierju v Franciji decembra 2014; festival Les Hivernales du documentaire v La Salvetat-Belmontetu (departma Tarn-et-Garonne) v Franciji januarja 2015; festival Pogledi na svetovni film (Regards sur le Cinéma du Monde) v Rouenu v Franciji februarja 2015; panafriški filmski festival FESPACO v Ouagadougou v Burkini Faso februarja 2015; festival Dépaysements/Spaesamenti v Susi v Italiji marca 2015