Filmsko-kritiška delavnica: Stiks in Ograja na meji

Na filmsko-kritiški delavnici za mlade si bodo udeleženci in udeleženke skupaj z mentorico ogledali filma Stiks Wolfganga Fischerja (2018, Nemčija, Avstrija) in Ograja na meji Nikolausa Geyrhalterja (2018, Avstrija), v katerih migranti in migrantke sami niso v ospredju. Na delavnici bodo spregovorili o specifikah dokumentarnega filma in manipulacije prikazane resničnosti, nato pa na primerih omenjenih filmov primerjali različna avtorska pristopa k obravnavi tematike migracij. Ob pisanju kratkih tekstov o obeh filmih bodo udeleženci in udeleženke razmišljali o različnih pogledih, ki jih filma vzpostavljata in o političnosti prikazanega. Z mentorico bodo premislili, na kakšen način v filmih delujeta fizična prisotnost oziroma odsotnost subjektov migracij, kaj z njima režiserja želita doseči in kako lahko filma umeščamo v širši kontekst dokumentarnih filmov s tovrstno tematiko.

Udeleženci in udeleženke bodo pod mentorstvom filmske kritičarke Petre Meterc spisali krajši recenziji filmov, te pa bomo kasneje združili v skupno refleksijo, ki bo objavljena na spletni strani Festivala migrantskega filma.

Delavnica bo potekala v popoldanskih urah v času festivala (17., 18. in 19. junija) v kavarni Kinodvora in Slovenske kinoteke.

Udeležba je brezplačna, na delavnico se je potrebno predhodno prijaviti do 14. junija na fmf2019.delavnica@gmail.com.