ESEJ O RAZUMEVANJU BEGUNSTVA / AN ESSAY REGARDING REFUGEE UNDERSTANDING

država, letnicaEssey - still

Madžarska, 2014

žanr

dokumentarni esej

trajanje filma

28′

režija

Babak Arzani

jezik

angleški, madžarski, farsi

podnapisi

angleški

sinopsis

Četrtega junija 2013 se je 74 beguncev odločilo skupaj zapustiti Madžarsko in zaprositi za azil v Nemčiji. Nekatere interesne skupine na Madžarskem in v Nemčiji so na njihov prebeg gledale kot na politično dejanje. Medtem ko so se nemški mediji osredotočali na politične razsežnosti pobega, je Madžarska veselo molčala. Zakaj? Avtor se na esejističen način ukvarja z vprašanjem »humanitarne« fasade oblikovanja politike in odkriva resnične gonilne sile politik priseljevanja ter na neobičajno humoren način prevprašuje povezavo življenja beguncev z migracijskimi predpisi in ne le z definicijo beguncev.
Essey - director

portret avtorja

Babak Arzani je 27-letni filmski ustvarjalec iz Irana. Odkar mu je bil leta 2011 podeljen status begunca na Madžarskem, dela na Srednjeevropski univerzi kot snemalec. Je eden od ustanovnih članov edine politične aktivistične skupine, ki se zavzema za begunce na Madžarskem. Skupina madžarske in evropske oblasti opozarja na problematiko beguncev in prosilcev za azil. Arzani od leta 2012 prevaja za Visoki komisariat ZN za begunce in Helsinški odbor za človekove pravice na Madžarskem. V Iranu je delal kot prevajalec in napisal dve knjigi na temo gledališča in filmske umetnosti.

Filmografija: Rauf Koo? / Where Is Rauf? (kratki dokumentarni film o življenju homoseksualcev v Iranu, 2010); Portrait of a Mirror (kratki film o vključevanju beguncev v madžarsko družbo, 2012); An Essay Regarding Refugee Understanding / Esej o razumevanju begunstva (2014).