Ena minuta / One Minute

država, letnica  
Belgija/Jordanija, 2015

žanr
kratki dokumentarno-igrani film

trajanje filma
11′

režija
Dina Naser

jezik
arabski

podnapisi
slovenski

sinopsis

Film Ena minuta, ki temelji na resničnih dogodkih, gledalcu približa realnost vojne v Palestini. V poletnih mesecih leta 2014 se sedemintridesetletna Salma s svojo hčerko Alio skriva pred bombnim napadom v svojem domu, v soseski Shujaiya v Gazi. Brez elektrike in medtem ko v bližini odzvanjajo zvoki bomb in streljanja, je Salmin edini vir informacij njen mobilni telefon. Režiserka nas popelje na pot od trenutka, ko od prijateljice prejme šaljiva sporočila, do trenutka, ko od izraelske vojske prejme sporočilo o prihajajočem bombardiranju in svoji neizbežni usodi.

portret avtorice

Dina Naser je diplomirala iz grafičnega oblikovanja; sledila je svoji strasti do filmov in opravila dvoletni magistrski program v Lizboni, Budimpešti in Bruslju. Sodelovala je pri različnih filmskih in televizijskih produkcijah, pozneje pa je postala neodvisna režiserka in producentka. Pri ustvarjanju filmov jo navdihujejo zgodbe, ki jim je bila priča na terenu. Filmografija: Shamieh (2011), Tiny Souls, Ena minuta/One minute (2015).

festivali in nagrade (izbor)

Filmski festival Female Eye 2015, BBC festival arabskih filmov; nagrada občinstva na filmskem festivalu PerSo-Perugia, Italija; Festival dokumentarnega filma v Lizboni Doclisboa 2015; Palestinski filmski festival v Bostonu, ZDA, 2015; Palestinski filmski festival v Torontu, Kanada, 2016; 14. festival Mediteranskeaga kratkega filma Tangier.