E-SMETIŠČE / E-WASTELAND

država, letnicaE-Wasteland
Avstralija, 2012

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
20′

režija
David Fedele

jezik
/

podnapisi
/

sinopsis
Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z vašimi elektronskimi napravami po koncu njihove življenjske dobe?
Na svetu ustvarimo skoraj 50 milijonov ton e-odpadkov (elektronskih odpadkov) letno. Veliko rabljene elektronike in elektronike z napako iz t.i. razvitih držav pristane v državah v razvoju, pri čemer se jih v precejšnjih količinah izvozi nezakonito kot e-odpadke, ki so deklarirani kot rabljeno blago.

E-smetišče brez dialogov in komentarja prikaže vizualni portret nenadzorovanega recikliranja e-odpadkov v Gani, kjer v elektronski opremi ne vidijo tistega, kar je nekoč bila, temveč zgolj tisto, kar je postala.

land between - dirportret avtorja

David Fedele je večkrat nagrajeni ustvarjalec dokumentarnih filmov iz Avstralije. V svet ustvarjanja dokumentarnih filmov je vstopil iz ljubezni do potovanj in do raziskovanja različnih kultur. Dodobra je prepotoval Avstralazijo, Evropo, Bližnji Vzhod, Južno Ameriko in Afriko. Večinoma dela brez pomočnikov, svoje projekte pa tudi sam producira in financira. Zanimajo ga predvsem vprašanja socialne pravičnosti ter kulturna in humanitarna problematika. Njegovi filmi obravnavajo tako raznolike teme, kot so migracije podsaharskih Afričanov v Maroku, elektronski odpadki v Gani in nezakonita sečnja v Papui Novi Gvineji. Predvajali so jih po televiziji in na mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu.Prejeli so tudi številne nagrade. Filmografija:The Land Between / Dežela vmes (2014), E-Wasteland / E-smetišče (2012), Bikpela Bagarap (2011), Png Style (2010), Reflections (2010), Caterina (2010), Reflections On A Genocide (2011), West Papuan Refugees (2011), Second Chance (2010).

 

festivali, nagrade

nagrada za najboljši kratki avstralski dokumentarec, Festival dokumentarnega filma Antenna 2013, Avstralija; finalist za najboljši dokumentarec v kategoriji znanosti, tehnologije in okolja 2013, nagrade ATOM, Avstralija; nagrada za najboljšo montažo, medijske nagrade SIMA 2013, ZDA; finalist v kategoriji najboljši kratki dokumentarec, medijske nagrade SIMA 2013, ZDA; nagrada »nizek proračun – velik vpliv«, mednarodni festival filmov o naravi Vaasa Wildlife 2012, Finska; posebna nagrada žirije, Festival filmov o naravi Matsalu 2012, Estonija