Destinacija Srbistan / Destinacija Serbistan

index.3država, letnica
Srbija, 2015

žanr
doku-drama

trajanje filma
94′

režija
Želimir Žilnik

jezik
srbski, arabski, angleški, somalijski, francoski

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis
V doku-drami Destinacija Srbistan, ki je nastala v sodelovanju z njenimi protagonisti,  sledimo usodam beguncev in migrantov, ki so bili zaradi razdejanj vojne in revščine primorani zapustiti svoje domove v Severni Afriki, na Bližnjem in Srednjem vzhodu. Potovanje v težkih pogojih in zloraba človekovih pravic so le nekatere od ovir, s katerimi se srečujejo na svoji poti v želeno državo. Nastanjeni so v centrih v Srbiji, mnogi med njimi pa želijo doseči svojo končno destinacijo v eni izmed držav EU. Močne zgodbe ponujajo vpogled v osebne usode in odkrivajo družbeno – politični kontekst, v katerem se nahajajo begunci in migranti.

index

 portret avtorja
 Želimir Žilnik se je rodil  leta 1942 v Nišu. Trenutno  živi in dela v Novem Sadu.  Posnel je številne igrane in  dokumentarne filme, ki so  poželi mnoge nagrade na  srbskih in mednarodnih filmskih festivalih. Je eden začetnikov žanra dokumentarne drame. Od vsega začetka poklicnega dela na filmu se posveča aktualnim temam, vključno z družbeno, politično in ekonomsko kritiko vsakodnevnega življenja. Več informacije najdete na http://www.zilnikzelimir.net/biography.

 

 

 

festivali, nagrade
nagrada za najboljši dokumentarec, BFDKF, Beograd 2015; Makedox, Skopje 2015; Dokufest Prizren, Kosovo 2015; Zagreb Dox, Hrvaška 2015, Mednarodni filmi festival DocLisboa, Portugalska 2015