Daleč od obale / Lejos de la orilla

država, letnica
Španija, 2015

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
60′

režija
Javier Sanz

jezik
španski

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis

Daleč od obale je dokumentarni film, ki presega okvire običajne upodobitve potovanja ljudi, ki se borijo, da dosežejo svoje cilje. Mariama, Amadou, Abdoulaye in Rahisy so postavljeni vsak v svoje osebno okolje, ki odraža njihova prizadevanja in ovire. Skozi mozaično pripoved nas film popelje na junaška potovanja ljudi, ki si prizadevajo izpolniti sanje kljub težavam, s katerimi se srečujejo v življenju. Je zgodba o premagovanju ovir, ljubezni in dostojanstvu.

portret avtorja

Javier Sanz (Španija,1983) se je zaradi študija filmske režije na ESCAC preselil v Barcelono. Skupaj s sošolci je režiral igrani film Puzzle Love, s katerim je sodeloval na mednarodnem filmskem festivalu San Sebastián; film so premierno predvajali v Rusiji in Braziliji, pa tudi na programu Canal+ Spain. Poučuje scenaristiko in režira oglase, predvsem za blagovne znamke s področja mode. Daleč od obale (Lejos de la orilla) je njegov prvi dokumentarni celovečerni film, režiral pa je tudi kratka filma Silences (2011) in Undress me (2013)

 

 

festivali in nagrade (izbor)

nagrada občinstva za najboljši dokumentarni film na mednarodnem festivalu etnografskega filma v Sobrarbi, Španija; nagrada za najboljši dokumentarni film na festivalu dokumentarno-etnografskih in prirodoslovnih filmov v ruralnem okolju La Bana, Španija; nominacija za najboljšo fotografijo na Mednarodnih nagradah “Zlata panda”, Kitajska