ČETUDI VEM, DA REKE NI VEČ / THOUGH I KNOW THE RIVER IS DRY  

država, letnica
River _ Qalandia

Egipt / Palestina / Katar / VB, 2013

žanr

igrani film

trajanje filma

20′

režija

Hamilton Omar Robert

jezik

arabski

podnapisi

angleški

sinopsis

Mož, ki živi kot priseljenec v ZDA, se vrne v Palestino. Na potovanju skozi rodno deželo ga preganjajo travme iz preteklosti, travme, ki so povezane z izbiro, zaradi katere je pristal v Ameriki.

river - dirportret avtorja

Omar Robert Hamilton je neodvisni filmski ustvarjalec, producent letnega festivala literature v Palestini in ustanovni član kolektiva Mosireen v Kairu. Od leta 2011 je posnel na desetine kratkih dokumentarnih filmov o egiptovski revoluciji, zaradi katerih je Mosireen najbolj gledan neprofitni YouTube kanal v Egiptu. Njegovi dokumentarci so bili predvajani na televizijskih postajah Al Jazeera, ON TV in Tahrir TV, njegovi članki objavljeni v časopisih The Guardian, BBC in Big Issue, fotografije pa v časopisih The Guardian, BBC news, The Economist, al Shorouq in The Daily Beast.

 o filmu

»Tema Palestine se zdi nedostopna in preobremenjena s preteklostjo. Prepogosto sta resnična drama in stil izgubljena v ideologiji in politični korektnosti. Vendar imamo filmski ustvarjalci odgovornost, umetnost je dolžna povedati človeške zgodbe, povedati zgodbe, ki so zakopane. Mislim, da s tem filmom pripovedujemo pomembno in odmevno zgodbo na način, ki je hkrati izzivalen in dramatičen. Skozi petletno delo v Palestini, kjer sem živel po mesec ali dva vsako leto, sem se vedno spraševal o tem, kako filmi – naša najbolj imerzivna oblika umetnosti – lahko poustvarijo vsaj delček palestinske izkušnje. Ta izkušnja je zelo kompleksna in hkrati izredno enostavna. Je obenem filmsko fizična in nevidno psihološka. Je večno življenje v negotovi sedanjosti, medtem ko sta obe pripovedi, o preteklosti in o možni prihodnosti, pod napadom. Je izkušnja, ki jo je potrebno povedati znova in znova na tisoče različnih načinov – ta je samo eden izmed njih

– Hamilton Omar Robert, režiser

»Film je neverjeten v povezovanju sodobnih političnih vprašanj s čustvenimi dilemami. Njegov kinematografski jezik gradi na kakovosti fotografske kompozicije, vodenju igralcev ter subtilni in inteligentni uporabi arhivskega gradiva. Rezultat pooseblja poetski in zadržan pristop do vprašanj, ki na žalost postajajo vse bolj in bolj običajna. Na posebno nedogmatičen način ponuja več perspektiv, hkrati pa močno nagovarja zgodovinske, politične in ekonomske resničnosti.

– mnenje žirije, Mednarodni filmski festival Rotterdam

festivali, nagrade

Prix UIP Rotterdam 2013 (European Short Film); nominiran za najboljši kratki film –European Film Awards 2013; nagrada za najboljši arabski film (sekcija kratki filmi) – Abu Dhabi International Film Festival 2013