Ali

država, letnica                          
Slovenija, 2018

žanr
kratki dokumentirani film

dolžina
7′

režija
Manca Juvan

jezik
angleški, slovenski

podnapisi
slovenski

sinopsis
Ali živi v Slovenji, državi, za katero prej sploh ni vedel. Ko je prečkal reko in preko Hrvaške vstopil v Slovenijo, ga je ustavila policija. Ni vedel, da bo prav ta trenutek spremenil tok njegovega življenja in da bo ostal v tej mali deželi na sončni strani Alp, kjer prebivalci tujcem le stežka zaupajo. V Sloveniji dobrodošlico in empatijo beguncem izkazujejo posamezniki in redke organizacije, splošna javnost pa za težke usode beguncev pogosto nima posluha in empatije. Ali pripoveduje svojo zgodbo in govori o izzivih v svojem novem okolju:  »Da bi preživel, sem moral oditi, pobegnil sem pred smrtjo.«

Zgodba spregovori o beguncu kot posamezniku izza označb družbe. Statistične navedbe, ki pogosto služijo za širjenje nestrpnosti, dopolni skozi osebno pripoved.

Film je del Multimedijskih izobraževalnih materialov o priseljevanju, izseljevanju in begunstvu, ki jih je ustvaril Zavod APIS, finančno omogočil pa UKOM.

o avtorici

Manca Juvan je neodvisna fotografinja in mentorica. Njen zadnji dolgoročni fotografski projekt Varuhi žlice, ki ohranja spomin na italijanska fašistična koncentracijska taborišča, je na 32. Slovenskem knjižnem sejmu dobil nagrado za najbolje oblikovano knjigo v kategoriji monografije in bibliofilske izdaje in zmagal na mednarodnem natečaju foto knjig PhotoBook Independent 2017, v Los Angelesu.

Njen dolgoročni fotografski projekt Neobičajna življenja beleži posledice vojne v Afganistanu skozi pripovedi običajnih Afganistancev. Leta 2010 je izdala istoimensko knjigo.

Svoja dela je razstavljala v Moderni galeriji pa tudi na festivalih in različnih razstavah v Luxembourgu, New Yorku, Washingtonu, Bruslju, Parizu in drugje.