ABU HARAZ

država, letnica abu haraz

Poljska, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

50′

režija

Maciej J. Drygas

jezik

arabski

podnapisi

angleški

sinopsis

Abu Haraz je majhna vasica sredi puščave v Severnem Sudanu. Njeni prebivalci že od nekdaj živijo od živinoreje, gradnja ogromnega jezu na Nilu pa drastično spremeni način njihovega življenja. Glavarji vasi se združijo v protestu proti gradnji jezu, vendar vlada zanje nima posluha. Tako se začne veliko preseljevanje prebivalcev Abu Haraza v posebno moderno naselje, kjer pa so razmere povsem drugačne, kot so jih bili od nekdaj vajeni.

Ustvarjalci filma so z njimi preživeli več let in opazovali njihove neuspele poskuse, da bi spremenili svojo usodo.

 

abu haraz -Maciej J Drygasportret avtorja

Maciej J. Drygas je scenarist in režiser dokumentarnih filmov, rojen leta 1956 v Lodžu. Po dokončanem šolanju na Oddelku za režijo na moskovski VGIK (1981) je sodeloval s Krzysztofom Zanussijem in Krzysztofom Kieślowskim kot asistent režije. Za svoje filme je na festivalih prejel številne nagrade, med drugimi v Mumbaju, Hustonu, Tai Peju, Monte Carlu, San Franciscu, Nyonu in Krakówu. Trenutno poučuje na Filmski šoli v Lodžu in Varšavski univerzi.

Filmografija: False Start (1981), Psychotherapy (1984), Hear My Cry (1991), State Of Weightlessness (1994), Voice of Hope (2002), A Day in The People’s Republic Of Poland (2005), The Outer Limits (2007), Hear Us All (2009), Violated Letters (2011), Abu Haraz (2013).

festivali in nagrade

nagrada za najboljši celovečerni dokumentarec – Cinema Verite – Iran International Documentary FF, 2013; Camerimage International Film Festival, Poljska, 2013; Festival dei Popoli – International Documentary Film Festival, Italija, 2013