Tisti, ki čutijo peklenski ogenj / Those Who Feel the Fire Burning

država, letnicaimages.3
Nizozemska / Grčija / Italija, 2014

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
74′

režija
Morgan Knibbe

jezik
arabski, grški, volofski, italijanski,
perzijski, bengalski, tigrinski

podnapisi
slovenski

sinopsis
Duh utopljenega begunca v iskanju svojih bližnjih potuje vzdolž južnoevropskih meja in opazuje sotrpine, ki so tako kot on obtičali nekje med peklom in rajem. Nenavaden spoj dokumentarca in fikcije, ki se na nekonvencionalen in poetičen način loteva perečega družbenega problema.

iz prve roke
»Veliko beguncev, ki sem jih srečal, mi je povedalo, da se na Lampedusi in v Grčiji počutijo kot prikazni, kot duše v vicah. Tako se mi je porodila ideja za film. Begunci prihajajo iz pekla in so namenjeni v raj, a so obtičali nekje vmes. Pogosto so dobesedno brez identitete, saj nimajo dokumentov, potnega lista, nihče jih ne pozna, nihče jim ne pomaga, ne morejo se vrniti in nimajo prihodnosti. Poleg tega so mi v misli ves čas prihajale nekakšne lebdeče podobe. Navdihnila sta me film Nebo nad Berlinom Wima Wendersa in Gaspar Noé s svojimi brezkončnimi posnetki v gibanju. /…/ Pri poročanjih večinskih medijev pogrešam globino. Njihov pristop je površinski in propagandističen. Mislim predvsem na novice. Nič več jim ne verjamem. Novinarji se pretvarjajo, da so objektivni, v resnici pa manipulirajo. Zgodbe in citati, ki jih izbirajo, postavljajo imigrante v vlogo žrtev. Ti vlogo sprejmejo in začnejo pred kamero tarnati. Publika si s to držo ne more dosti pomagati. To opažam tudi pri sebi: ker se ne znam opredeliti, se distanciram. Zato nisem hotel narediti filma, ki bi iskalce azila objokoval; dati sem jim hotel obraz. V filmu ne skušam biti objektiven, pač pa iskren glede svoje subjektivnosti.«
– Morgan Knibbe

images

Morgan Knibbe (1989,  Nizozemska)  diplomiral na  Nizozemski filmski  akademiji s svojim  kratkim  eksperimentalnim filmom A Twist in the Fabric of Space, ki je hitro pridobil priznanje nizozemske filmske industrije. Leta 2014 je posnel filma Shipwreck in Tisti, ki čutijo peklenski ogenj. Oba filma se osredotočata na evropsko begunsko krizo v Sredozemlju.

 

 

 

S podporo Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v času nizozemskega predsedovanja Svetu EU (od 1. januarja do 30. junija 2016).