Teritorij / The Territory

država, letnica

Brazilija, Danska, ZDA, 2022

žanr
dokumentarni film

dolžina
83′

režija
Alex Pritz

jezik
portugalščina

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis
Teritorij ponuja poglobljen uvid v neutrudni boj ljudstva Uru-eu-wau-wau zoper krčenje gozdov, za katero so odgovorni nezakonite naselbine in tuji kmetovalci v brazilski Amazoniji. Občinstvo popelje globoko v  skupnost in kakor še nikoli poprej pokaže nezakonite požige in izsekavanje gozda, pa tudi mrežo kmetovalcev, ki poskušajo legitimirati to, da so se nezakonito polastili zemlje. Film so deloma posneli pripadniki ljudstva Uru-eu-wau-wau, posnetki so nastajali skozi tri leta, v katerih so člani skupnosti tvegali življenja in vzpostavila lastno medijsko ekipo, da bi razgalili resnico.

o avtorju
Alex Pritz se v dokumentarnih filmih osredotoča na odnos med človekom in naravo. Njegov is režiserki prvenec Teritorij je bil premierno prikazan na festivalu Sundance 2022, kjer je osvojil nagrada občinstva in posebno nagrado žirije za dokumentarni film. Pritz je sodeloval tudi pri dokumentarcu The First Wave (režija Matt Heineman) in When Lambs Become Lions (režija Jon Kasbe).
Diplomiral je na univerzi McGill University, iz okoljevarstva in filozofije.

festivali in nagrade
Film je prejel več nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, med drugim na Sundance Film festival 2022 (nagrada občinstva in posebna nagrada žirije za dokumentarni film)