TEKAČ / THE RUNNER

država, letnica
runner - still

Velika Britanija / Irska / Francija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

94′

režija

Saeed Taji Farouky

jezik

arabski, francoski

podnapisi

angleški

sinopsis

Tekač je film o vztrajnosti.Pripoveduje zgodbo o atletu, ki je na svoji poti športnika postal begunec in prerasel v simbol narodnoosvobodilnega gibanja. Salah Hmatou Ameidan je pripravljen tvegati svoje življenje, kariero, družino in državljanstvo, da bi tekel za državo, ki ne obstaja.Prihaja iz Zahodne Sahare, uradno zadnje afriške kolonije, ki je od leta 1975 pod maroško zasedbo.

 »Tek je del mojega upora.To je edino orožje, ki ga imam.«                                                                                                                Salah Hmatou Ameidan

o filmu

»Tekač je odličen način, kako povedati ‘pozabljeno’ zgodbo Zahodne Sahare, ki jo moramo poznati
John Pilger

»To je zelo pomemben projekt. Zgodba Zahodne Sahare je ena velikih nepovedanih zgodb današnjega časa
Ken Loach

 

runner - dirportret avtorja

Saeed Taji Farouky je dokumentarni fotograf, filmski ustvarjalec in avtor, ki se osredotoča na vprašanja človekovih pravic in socialne pravičnosti na območju Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Med njegovimi naročniki so The Observer, The Telegraph, The Independent, Reuters, BBC Online, The Economist Group in drugi. Trenutno je višji član TED in vodi produkcijsko hišo Tourist With A Typewriter. V preteklosti je bil imenovan za rezidenčnega umetnika v Tate Britain in Britanskem muzeju. Filmografija (izbor): Tolay (2015), The  Runner (Tekač)  (2013), There  Will  Be  Some  Who Will Not  Fear Even  That  Void (2013), The  Path  of  Most  Resistance (2008), Tunnel  Trade (2007), Midsummer  Night’s  War (2006), See  The  Stars  At  Noon (2005).

festivali, nagrade (izbor)

nagrda Castell – Barcelona Film Festival (2013); Doc Lounge, Malmo (2014); Doc Lounge, Gothenburg (2013); San Francisco Arab Film Festival (2013); Cine Migrante, Buenos Aires (2013); FiSahara, Sahrawi begunska taborišča, Alžirija (2013); San Sebastian Human Rights Film Festival (2013); Film Africa, London (2012).