SPOMINI S POTOVANJA V LITVO / REMINISCENCES OF A JOURNEY TO LITHUANIA

država, letnicareminiscences-of-a-journey-to-lithuania

ZDA, 1971–72

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

82′

režija

Jonas Mekas

jezik

angleški

podnapisi

/

o filmu

»Film je sestavljen iz treh delov. Prvi del vsebuje posnetke, ki sem jih posnel s svojo prvo filmsko kamero znamke Bolex v prvih letih, ki sem jih preživel v Ameriki, predvsem med letoma 1950 in 1953. Ti posnetki prikazujejo mene in mojega brata Adolfasa, kakšna sva bila v tistih letih, številni pa so tudi posnetki imigrantov v Brooklynu, kako prirejajo piknike, plešejo in pojejo po ulicah Willamsburga. Drugi del sem posnel avgusta leta 1971 v Litvi, skoraj v celoti v vasici Semeniškiai, kjer sem se rodil. Vidimo lahko staro hišo, mojo mater (rojeno leta 1887), vse brate, kako razposajeni slavijo ponovno snidenje. Vse to gledamo skozi spomine razseljene osebe, ki se je prvič po petindvajsetih letih vrnila domov. Tretji del se začne s kratkim postankom v Elmshornu, predmestju Hamburga, kjer sva bila z bratom med vojno eno leto zaprta v taborišču za prisilno delo. Takoj zatem se preselimo na Dunaj, kjer srečam nekatere izmed svojih najboljših prijateljev – Petra Kubelko, Hermanna Nitscha, Annette Michelson, Kena Jacobsa. Vidimo tudi kremsmünsterski samostan, Nitschev dvorec, Wittgensteinovo hišo itd. Film se konča s požarom na dunajski sadni tržnici avgusta leta 1971. Večina posnetkov je podloženih z mojim pripovedovanjem in spomini na to in ono. Pretežno govorim o sebi kot migrantu, o svojem odnosu do doma, o spominu, kulturi, izkoreninjenosti, otroštvu. Slišimo tudi nekaj litvanskih pesmi, ki jih zapojejo bratje Mekas.«

Jonas Mekas

th7portret avtorja

Jonas Mekas se je rodil leta 1922 v vasi Semeniškiai v Litvi. Živi in dela v New Yorku. Leta 1944 so njega in brata Adolfa zajeli nacisti in ju odpeljali na prisilno delo v taborišče Elmshorn v Nemčiji. Po vojni je na univerzi v Mainzu študiral filozofijo. Konec leta 1949 je Organizacija ZN za begunce oba brata prepeljala v New York, kjer sta se ustalila v Williamsburgu v Brooklynu. Dva meseca po prihodu v New York si je sposodil denar za nakup svoje prve kamere Bolex ter začel snemati kratke trenutke svojega življenja. Kmalu je postal zelo aktiven v gibanju ameriške filmske avantgarde.

V vsem tem času se je aktivno ukvarjal s pisanjem poezije in snemanjem filmov. Do danes je izdal več kot 20 knjig proze in poezije, ki so prevedene v več kot ducat jezikov. Njegova poezija je del litovske klasične književnosti, njegove filme pa najdemo v vodilnih muzejih po vsem svetu. Dejaven je tudi kot akademik.

Njegov filmski opus vključuje: The Brig (1964), Walden (1969), Reminiscences of a Journey to Lithuania (1972), Lost Lost Lost (1975), Scenes from the Life of Andy Warhol (1990), Scenes from the Life of George Maciunas (1992), As I was Moving Ahead I saw Brief Glimpses of Beauty (2000), Letter from Greenpoint (2005), Sleepless Nights Stories (2011) in Out-takes from the Life of a Happy Man. Leta 2007 je dokončal serijo 365 filmov (en film za vsak dan), ki jih je objavil na spletu in od takrat nadaljuje z objavljanjem svojega dela na svoji spletni strani.

http://jonasmekas.com/bio.php