SOKA AFRIKA

država, letnicaSoka_Africa_2

Velika Britanija, 2011

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

80’

režija

Suridh Hassan

jezik

angleški, francoski

podnapisi

angleški

sinopsis

Soka Afrika dokumentira življenji dveh mladih Afričanov, Kermita iz Južne Afrike in Ndoma iz Kameruna. Oba po povsem različnih poteh lovita svoje sanje: uspeti na svetovnem prizorišču profesionalnega nogometa. Zgodba, ki se odvije, nam predstavi borbo za preživetje, ki je v večjem delu Afrike del vsakdana, in prikaže nogomet kot rešilno bilko, ki se je mnogi obupno oklepajo. Redkim uspe, tisoče drugih pa ostane neopaženih, njihove poti pa so polne izkoriščanja in zlorab s strani tistih, ki so želeli obogateti na račun njihovega talenta.

 

soka afrika - directorportret avtorja

Suridh Hassan je britanski režiser indonezijskih, indijskih in švedskih korenin, ki je že pri trinajstih prepotoval več kot v celem življenju prepotuje povprečen Evropejec. Splet različnih kulturnih in verskih vplivov je njegovo dosedanje delo zaznamoval s široko perspektivo na različne družbene problematike. S filmom se je začel ukvarjati med študijem medijskih ved v Sussexu, ki ga je nadaljeval z magisterijem iz globalizacije, etničnosti in kulture. Režiral in produciral je več dokumentarcev o mednarodnih »underground« glasbenih scenah, med njimi odmevnejši Bassweight (2008) o evoluciji londonske dub step subkulture. Med novejše projekte sodita kratkometražca Asian Graffiti o azijski poulični umetnosti ter Kicking Out (2008) o problematiki virusa HIV v kenijskem športu. Njegov zadnji projekt, dokumentarec Soka Afrika (2011), spremlja pot dveh mladih afriških nogometašev v Evropi. Hassan je tudi avtor več knjig o sodobni poulični umetnosti, kot raziskovalec pa je sodeloval še pri številnih drugih dokumentarnih projektih.

festivali, nagrade

nagrada Golden Whistle (glavna nagrada občinstva) – K+S Soccer Film Fest 2011, New York;  nagrada za najboljši film – PISFF 2011, Palermo; Raindance Film Festival 2011, London; uvrščen v ožji izbor za najboljši dokumentarni film – One World Media 2011; ostale projekcije: Kamerun, Berlin, Japonska, Amsterdam, Barcelona