Razpis za izbor FMF 2014

Slovenska Filantropija in Zavod Voluntariat odpirata razpis za izbor programa 5. edicije Festivala migrantskega filma, ki bo potekal med 12. in 20. junijem 2014.

Razpis za izbor je trajal do 15. januarja 2014!

 

O Festivalu Migrantskega filma

Fremd – zmagovalec tekmovalnega programa FMF 2013

Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat od leta 2010 obeležujeta 20. junij, svetovni dan beguncev, s Festivalom migrantskega filma. Festival, posvečen vsem migrantom sveta, domači javnosti ponuja izbor filmskih in video del različnih žanrov, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje.

Tematska usmeritev festivala odraža pomemben vidik globalne družbe današnjega časa, saj migracije (p)ostajajo eden izmed osrednjih globalnih demografskih trendov 21. stoletja. Medtem ko nekateri migrirajo na lastno željo in pobudo, so drugi prisiljeni zapustiti svoje domove zaradi okoliščin, na katere nimajo vpliva. FMF si prizadeva odstreti široko paleto razlogov, pogojev in preizkušenj, s katerimi se soočajo milijoni ljudi, ki so bili primorani zapustiti svoj dom in (po)iskati zaščito in priložnost za dostojno življenje izven meja svoje domovine.

Film (video) je močan in vpliven medij, sposoben ponuditi pronicljiv vpogled v izbrano tematiko in sprožiti temeljit premislek in reakcijo gledalca. V poštev za uvrstitev na program FMF pridejo dela, ki kritično analizirajo posamezne vidike migracij in/ali s posredovanjem pozitivnih sporočil spodbujajo posameznike, da po svojih močeh prispevajo k sprejetju in vključevanju migrantov v našo družbo. Prav tako so zaželeni izdelki, ki prikazujejo kulturno izročilo (posameznih skupin) migrantov in izpostavljajo pomen medkulturne izmenjave znanj in kreativnih impulzov, ki ustvarjajo plodna tla za socialni in kulturni razvoj multikulturnih družb.

Vizija FMF je svetla in polna upanja: prek informiranja, širjenja znanja ter razumevanja in sprejemanja migrantov festival spodbuja cenjenje raznolikosti kot enega izmed temeljev za razvoj vključujoče in pravične moderne družbe.

Moj dom – najboljši kratki film tekmovalnega programa FMF 2013