Rapresent

država, letnicaRapresent
Srbija, 2008

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
33′

režija
Ivana Todorović

jezik
srbščina

podnapisi
angleški

sinopsis
Portret Bojana, mladega fanta, ki živi na ulicah Beograda. Grafitiranje in hip hop sta zanj sredstvi za pobeg iz krute realnosti, ki jo v njegovo življenje prinašata brezdomstvo in zasvojenost z drogami. Svojo zgodbo pripoveduje ob zavrženih ostankih otroške rojstnodnevne torte, ki jo najde v smeteh. Skozi film to dejanje preraste v nekaj simboličnega, in sicer v sliko izgubljenega otroštva; ne le Bojanovega temveč celotne generacije, ki je zrasla v senci jugoslovanske vojne. Bojan je umrl  6 mesecev po izidu filma, star le 21 let. Film je posvetilo Bojanu Radanovu in njegovi generaciji, kot tudi izročilo dušam, ki kljub družbeni apatiji, osamljenosti in odvisnosti, hrepenijo po boljšem življenju.

ivana todorovicportret avtorja
Ivana Todorović je beograjska avtorica angažiranih dokumentarnih filmov.
Glavno vlogo v njenih filmih igrajo ljudje, pečat pa jim dajejo osebne izkušnje z instinkti in načini preživetja pri spopadanju s travmami. Ivanini intimni in čustveni filmi obravnavajo družbena vprašanja, na primer spol in spolnost, brezdomstvo, izobraževanje romskih otrok v zasedenih beograjskih naseljih in nasilje mladih v New Yorku. Prikazani so bili na številnih mednarodnih festivalih in so prejeli vrsto nagrad.
S svojimi delom skuša avtorica spodbujati in ustvarjati družbene spremembe. Njeni dokumentarci se pojavljajo v medijskih kampanjah, uporabljajo se v izobraževalne namene in za potrebe nevladnih organizacij.
Poleg snemanja filmov dela tudi kot režiserka in predavateljica. Nedavno je režirala epizodo serije Junak vsakdana za televizijsko mrežo Al Jazeera Balkans, nastopila je kot govornica na TEDxAUK, prireja pa tudi delavnice na univerzah po svetu. Končala je študij dokumentarnega filma v New Yorku, diplomirala iz etnologije in antropologije na Univerzi v Beogradu in se usposabljala v okviru pariškega združenja filmskih ustvarjalcev Ateliers Varan. Leta 2010 se je udeležila programa za priseljene umetnike newyorške fundacije za umetnost.
http://ivanatodorovic.com/#
nagrade, festivali
premiera – Mednarodni dokumentarni filmski festival LIDF 2009, London; nagrada za najboljši srbski dokumentarni film – Mednarodni festival etnološkega filma Beograd 2009, Srbija; nagrada za najboljšo zgodbo – festival FILM FOR PEACE, Italija; Canary Wharf filmski festival, London; Mednarodni filmski festival Rotterdam.