Radio FMF

FMF 2012 v zvoku

1. dan FMF  ponedeljek, 18. junij 2012

V ponedeljek, 18.6.2012, se je zopet napolnila dvorana Kinodvora in na platnu so se pokazali prvi prizori dokumentarca. S tem se je, že tretjo leto zapored, začel Festival migrantskega filma. Začel se je teden ogledov gibljivih slik in pet dni zanimivih dogodkov!

Prisluhnite reportaži prvega dne festivala!

 

2. dan FMF  torek, 19. junij 2012

Drugi dan festivala je potekel ob melodijah Afriškega virtuoza Sekouja Kouyate ob spremljavi Igorja Leonardija in Damirja Mazreka. Pred tem so imeli obiskovalci priložnost poslušati razpravo na temo ženskih migracij, na koncu pa so lahko uživali v predvajanjih dokumentarnih filmov v Galeriji Škuc.

Intervjuje s člani skupine ter moderatorko okrogle mize lahko slišite tukaj.

 

3. dan FMF  sreda, 20. junij 2012

Tretji dan festivala je potekel pod vtisom dokumentarnega filma Toma Križnarja in Maje Weiss. Projekciji je namreč sledila okrogla miza z gosti iz vladnega in nevladnega sektorja, ki so izmenjali mnenja o strategijah mednarodne humanitarne pomoči.

Predstavitev okrogle mize in nekaj besed povabljenih strokovnjakov, lahko slišite tukaj.

 

4. dan FMF – četrtek, 21. junij 2012

Četrti dan festivala smo se skozi kratke dokumentarne filme, ki so jih posneli udeleženci projekta Voyages Through Forgotten Place, sprehodili skozi migracijsko problematiko nekaterih Balkanskih držav. Projekciji filma je, pod vodstvom režiserja Sergeja Krese, sledil pogovor mladih ustvarjalcev. O njem, kot tudi o projektih ter svojih filmih, so skupaj z mentorji spregovorili v današnjem avdio prispevku.

 

5. dan FMF –  petek, 22. junij 2012

Peti dan festivala migranstkega filma so afriški člani zavoda Global in društva Baobab obiskovalce v svet migracij popeljali skozi zgodbe, ki so jih spoznavali sami ali jih poslušali kot otroci. Po končani pripovedi so imeli obiskovalci priložnost okusiti nekatere afriške jedi ter prisluhniti afriškemu pevskemu zboru. Nekaj besed koordinatorke večera ter gostujočih pripovedovalcev lahko slišite v reportaži zadnjega dne.

 

Intervjuji z gosti FMF 2012

Intervju z Goranom Lukičem

»I wouldn’t do this job that I do, not being at least bit optimistic.« Samostojni svetovalec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki se ukvarja s trgom delovne sile, socialnim področjem in migracijami. O vseh treh področjih je spregovoril tudi v sledečem intervjuju. Govoril je o razlogih, zakaj zgodbe migrantskih delavcev niso slišane, kakšni so vzorci izkoriščanja in kakšni so primeri dobre prakse ter pripovedoval o pravicah, vplivih na domačo delovno silo in še veliko več.

 

Intervju z dr. Milico Antić Gaber

»They face obstacles because they are women, because they are migrants, …« Sociologinja in redna profesorica na Oddelku za sociologijo FF UL deluje na področju ženskih študij in feministične teorije, feministične politične teorije, žensk v politiki, spola in globalizacije ter spola in nasilja. V intervjuju je spregovorila o trendih ženske migracije in problemih, s katerimi se soočajo, vplivu migracij na vlogo spolov ter o pozitivnih učinkih ženskih migracij na razvoj družbe.

 

Vsi zvočni prispevki so v angleškem jeziku.