Prosiuci za azil / Asielzoeka’s

država, letnAsielzoeka's_Still_1ica
Nizozemska, 2014

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
63′

režija
Sergej Kreso

jezik
nizozemščina, armenščina, dari, bosanščina

podnapisi
angleški

o filmu
Na Facebooku se imenujejo ‘prosiuci za azil’: mladostniki, ki so pred časom prebegnili na Nizozemsko, in vso svojo mladost preživeli v migrantskih centrih. Sedaj pogrešajo to obdobje svojega življenja. V času neizprosne nizozemske imigracijske politike je bil center njihov dom. V izoliranem okolju so skupaj preživljali dneve in noči, se igrali in spletli tesna prijateljstva.
Po mnogih letih življenja v negotovosti so mnogi končali v vaseh in predmestjih, razpršeni po celi državi. Oddaljeni drug od drugega mora vsak najti svojo pot. Zato se povežejo preko socialnih medijev in delijo svoje upe, misli in spomine.
Režiser Sergej Kreso, ki je nekoč sam prebegnil iz Bosne na Nizozemsko, nam prikaže življenje štirih mladostnikov, ki stojijo na razpotju med preteklostjo in prihodnostjo. Film je filmsko popotovanje skozi njihova življenja, kjer se polno lepih in bolečih spominov prepleta z njihovimi sanjami in ambicijami. Ne glede na to, kaj jih čaka v prihodnosti, so si vsi enotni v eni stvari: tukaj so, spregovorili so in nič jih ne bo potrlo.

http://asylumseekas.com/


Sergej Kreso

portret avtorja
Sergej Kreso (Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 1963) je diplomiral na Fakulteti za politične študije v Sarajevu, smer novinarstvo. Kot novinar je bil zaposlen na RTV Sarajevo in Radiu Doboj. Leta 1993, med vojno v Bosni, je odšel na Nizozemsko, kjer je nadaljeval novinarsko pot na radiu in televiziji. Poleg svojega filmskega dela piše tudi članke in eseje. Njegove glavne teme so migracije, človekove pravice in begunstvo. Njegov dosedanji filmski opus zajema: Simfonie voor een Straatmuzikant (2004), Ulica grafita (2007), Jack, the Balkans & I (2008), Kaffeefarht ins Krematorium (2011), Vraem Luuj (2012), Asielzoeka’s (2014).

festivali, nagrade
premiera – Nizozemski filmski festival 2014; predvajanje v muzeju Tongerlohuys, november 2014, Roosendaal.