Moja hiša brez mene / Mój dom

država, letnica

Poljska/Velika Britanija, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

29′

režija

Magdalena Szymków

jezik

poljski, nemški

podnapisi

angleški

sinopsis

Dve ženski, ena hiša. Intimna zgodba o Poljakinji in Nemki, ki ju je vojna postavila na sovražna bregova ter naključno združila njuni vzporedni življenji.

Film odraža koncept zavojevalcev, žrtve, krivde in odpuščanja. Različne izkušnje sooča z njihovimi paradoksalnimi podobnostmi ter se ukvarja s kontroverzno temo povojne pripovedi. Tekočo vizualno pripoved usmerjajo spomini in arhivi. Tradicionalna dokumentacija se sooča z eksperimentalno uporabo arhivske podobe v filmskem dojemanju premestitve.

portret avtorice

Magdalena Szymków, novinarka in filmarka, je diplomirala na privatni šoli filmske režije (Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy) v Varšavi. Je soustanoviteljica produkcijske hiše Vezfilm. Delala je za poljske televizijske kanale TVP in TVN ter za ARTE/WDR in RAI. Njena reportaža o imigrantskih razmerah v Italiji je bila nominirana za poljsko novinarsko nagrado leta 2007 (Grand Press Award). Bila je bližnja sodelavka Ryszarda Kapuscinskega, poljskega novinarja in pisatelja, čigar dela so del kanona neleposlovne literature. Od leta 2003 je kuratorka fotografske razstave Kapuscinskega, trenutno pa razvija projekt You have to be there, ki raziskuje življenje omenjenega pisatelja.

festivali in nagrade (izbor)

International Festival of Film Producers REGIOFUN 2012 (nagrada za najboljši kratki film), Solanin Film Festival 2012 (nagrada za najboljši film in nagrada Grand Prix), Krakow Film Festival 2012 (nagrada za najboljšo montažo), Doc Film Festival, Warsaw 2013,  Bradford International Film Festival 2013.