Podobe enakosti

O filmih
Pet kratkih filmov prikazuje vrsto izzivov, s katerimi so se soočile ženske, ki so se v Slovenijo preselile iz Kolumbije, Ukrajine, Gruzije, Srbije in Venezuele. Migracije zaradi ljubezni, materinstvo v tuji državi, ločitev in deljeno starševstvo, vpliv preselitve na identiteto, ustvarjalnost v nepodpornem socialnem okolju so teme, o katerih so ustvarile filme. O migracijah in z njimi povezanimi usodami tako ne spregovorijo novinarji, strokovnjaki, politiki, ampak tisti, ki te usode živijo. Izbrane zgodbe so ob mentorski podpori Zavoda APIS režirale in posnele same.

Oseben pristop avtoric daje ustvarjenim izdelkom posebno vrednost, saj kratki filmi gledalcu odstirajo notranje življenje ženske, migrantke, predvsem pa sočloveka. V času vse bolj multikulturne družbe je razumevanje sočloveka, ki prihaja iz drugega kulturnega okolja, izjemno pomembno; filmi gledalcu omogočijo, da stopi drugačnosti naproti in ji prisluhne.

Video delavnice, v okviru katerih so filmi nastali, je vodila mentorica za družbeno angažirano video produkcijo Romana Zajec. Strokovno podporo je nudila dr. Mirjam Milharčič Hladnik z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Filmi so nastali v okviru projekta Podobe enakosti / Equality in Focus.

Ne-kdo, Yuliya Molina, Slovenija, 2015, kratki stop motion film, 4′, v slovenščini, ap

Osamljena – Fuzija dvojne identitete, Nino Bektashashvili, Slovenija, kratki igrani eksperimentalni film , 8′, sp in ap

Ženska v hip hopu, Jasna Rajnar Petrović, Slovenija, 2015, kratki dokumentarni film, 9′, sp in ap

Migrantka, mati v Sloveniji, Yady Lorena Meza Obando, Slovenija, 2015, kratki dokumentarni film, 23′, sp

Ljubezen me ponese, Ivana Stanojev, Slovenija, 2015, kratki dokumentarni film, 24′, sp

 

Ne-kdorsz_yuliya_3

država, letnica
Slovenija, 2015

žanr
kratki stop motion film

trajanje filma
4′

režija
Yuliya Molina

jezik
slovenski

podnapisi
angleški

sinopsis
Kratek, vizualno in narativno močan film o večnem vprašanju, kdo smo. Avtoričin film predstavlja njeno pot iskanja odgovora preko vrste navidez nepovezanih razdrobljenosti izkušenj, ki jih vsak od nas živi in pridobiva. Odličen film o iskanju identitete, zanimiv za vsakogar, ki se ne more enoznačno opredeliti, morda zaradi migrantske izkušnje, multitalentiranosti, večnega nemira, radovednosti ali raznovrstnosti poklicnih izkušenj.

Yuliya Molina je našla svoj odgovor na vprašanje. V teoriji ga ponuja koncept sestavljene identitete. Avtorica ga je prevedla v kratek in jedrnat uvid: “Življenje je kolaž.”

 

Osamljena – Fuzija dvojne identitetersz_nino_1

država, letnica
Slovenija, 2015

žanr
kratki igrani eksperimentalni film

trajanje filma
8′

režija
Nino Bektashashvili

jezik
gruzijski, slovenski, angleški

podnapisi
angleški, slovenski

sinopsis
Intimen, vizualen in avtobiografski film Osamljena govori o razkoraku med vlogama ženske in matere. Vrzel med identiteto ženske in matere postane še globlja, če mati postane samska ženska, skrb za otroka pa si starša razdelita. Tako življenje zahteva ritmično izmenjavo različnih načinov bivanja in identitet.

Nino Bektashashvili je pol meseca mama, drugo polovico pa samska ženska. Njen kratek film »Osamljena« prikazuje razpetost med močno različnima vlogama in predstavlja pot iskanja fuzije obeh delov sebe.

 

Ženska v hip hopursz_jasna_2

država, letnica
Slovenija, 2015

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
9′

režija
Jasna Rajnar Petrović

jezik
slovenski, angleški

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis
Jasna Rajnar Petrović v kratkem filmu »Ženska v hip hopu« prikaže, da so ženske manjšina v subkulturi hip hopa. Kljub oviram na poti do njihove prepoznavnosti v tem moškem svetu so to fantastične DJke, plesalke in grafiterke, kar dokazujejo z organiziranjem svojih lastnih dogodkov in trdim delom.

 

Migrantka, mati v Slovenijirsz_yady_2

država, letnica
Slovenija, 2015

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
23′

režija
Yady Lorena Meza Obando

jezik
slovenski, španski, angleški

podnapisi
slovenski

sinopsis
Yady Lorena Meza Obando je v Sloveniji živeča Kolumbijka. Nosečnost in materinstvo pomeni veliko spremembo v življenju vsake ženske. Vendarle, kako drugačna je lahko izkušnja nosečnosti, poroda in materinstva za žensko v novi državi, tisoče kilometrov od rojstne, kjer so ostali starši in prijatelji?

Kako močna mora biti ženska, ki se pripravlja na rojstvo in materinstvo izven svoje domovine? Yady Lorena Meza Obando v kratkem filmu »Migrantka, mati v Sloveniji«, predstavlja zgodbe treh takšnih močnih žensk, ki so se v Slovenijo preselile iz Venezuele, Kolumbije in Gruzije.

 

Ljubezen me ponesersz_ivana_1

država, letnica
Slovenija, 2015

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
24′

režija
Ivana Stanojev

jezik
srbski

podnapisi
slovenski

sinopsis
Film spregovori o migracijah skozi oči ljubezni: dve ženski različnih generacij, a iz iste družine, spregovorita o usodah, ki sta ju pripeljali iz Beograda v Ljubljano.

Intimen film avtorice Ivane Stanojev gledalca popelje preko čarov zaljubljenosti do težkih odločitev, ki jih s sabo prinese ljubezen. Spregovori o tem, kako je zapustiti rojstno mesto, kariero, prijatelje in družino. Pred pol stoletja je prehodil podobno pot še nekdo iz njene družine, s katerim je avtorica močno povezana. Film odkriva izzive, s katerimi se soočajo tisti, ki sprejmejo pogumno odločitev, da sledijo srcu, ne glede na meje in razdalje.