Otvoritev 8. Festivala migrantskega filma

Otvoritev 8. Festivala migrantskega filma

Za nami je prijeten otvoritveni festivalski večer!

8. Festival migrantskega filma se je začel v Mestnem kinu Kinodvor, s projekcijo dokumentarnega filma “Jaz, črnec. Nadgrajeno.”, španske režiserke Ro Caminal. Umetnica in kulturna antropologinja je film posvetila francoskemu antropologu Jeanu Rouchu in njegovemu filmu Jaz, črnec iz leta 1958. Medtem ko je Rouch svoj film posnel tako, da je ta iz varne razdalje, ki jo ponuja filmski medij, potešil radovednost zahodnega gledalca o drugosti, skuša Nadgrajeno minimalizirati kulturne razlike in se izogibati eksotizmu, zlasti glede navezovanja na telesnost. Film nam je prikazal vsakdanjik glavnih oseb, njihove misli in refleksije o izkušnjah, ki jih kot črni muslimanski migranti doživljajo v sodobni Evropi. 

Za dobro vzdušje po filmu je poskrbela odlično pripravljena pokušina afriške hrane, ki je nastala na kuharski delavnici v sklopu projekta Večgeneracijski center Skupna točka.

V sodelovanju s Slovensko kinoteko smo večer nadaljevali  s  posebno projekcijo filma “Jaz, črnec.”, francoskega filmarja in antropologa Jeana Roucha, ki  je s svojo okretno kamero, preskakujočo montažo ter brezšivno mešanico igranega in dokumentarnega dispozitiva med drugim odprl vrata francoskemu novemu valu.

Sledil je pogovor z Ro Caminal, ki ga je vodila kulturna antropologinja in aktivistka, dr. Sarah Lunaček (Filozofska fakulteta). Spregovorili sta o razlikah v razreprezentaciji Drugega v obeh filmih,  o različnem portretiranju žensk in moških, o glasu, ki ga protagonisti imajo ali nimajo, o publiki, za katero sta filma bila ustvarjena in njenih odzivih, refleksiji kolonializma, ki pri Rouchu umanjka, sredstvih in opremi, s katero je Ro ustvarjala,  o njenem minimaliziranju kulturnih razlik in izogibanju eksotizma, o njeni odločitvi za prikazovanje podobnosti, o še vedno vseprisotnem rasizmu…

Več o filmu “Jaz, črnec. Nadgrajeno.” bodo zapisali tudi udeleženci delavnice Filmsko-kritiške delavnice

Categorized: FMF 2017