Oče in sin na potovanju (Ojciec i syn w podróży) – očetova verzija

država, letnicafather and son on a journey 2

Poljska, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

75′

režija

Marcel Łoziński

jezik

poljski

podnapisi

angleški

sinopsis

Marcel Łoziński in njegov sin iz prvega zakona, Paweł Łoziński, sta oba ugledna in proslavljena poljska ustvarjalca dokumentarnih filmov. Sin nekega dne očetu predlaga potovanje, iz katerega bi nato družno napravila film. Z avtom naj bi se iz Varšave odpeljala v Pariz, vse do parka, kjer je raztresen pepel Marcelove mame in Pawłove babice. Na poti pa se odkrito pogovorila o vsem, o čemer oče in sin še nikoli nista iskreno spregovorila med sabo. Potovanje res izpeljeta, vendar se stvari seveda zapletejo. Dialogi preraščajo v prepire, obtoževanja in užaljen molk. Nesoglasja se nadaljujejo pri montaži, ko oče in sin ugotovita, da se ne moreta podpisati pod isti film, zato iz istega gradiva vsak zmontira svojo verzijo potovanja, svojo verzijo videnja sebe in drugega. Izjemna analiza zmožnosti in nezmožnosti dokumentarnega pogleda, obenem tudi poglobljena študija identitete, splošne in osebne zgodovine, razmerja med objektom in subjektom.

 


father and son on a journey.MARCEL ŁOZIŃSKIportret avtorja

Marcel Łoziński se je rodil leta 1940 v Parizu. Diplomiral je iz filmske režije na filmski šoli v Lodžu. Posnel je veliko odličnih dokumentarcev, med katerimi so The Visit (1974), Front Collision (1975), How to Live (1977), Microphone’s Test (1980), Practice Exercises (1984), Anything Can Happen (1995), So It Doesn’t Hurt (1998), and How It’s Done (2006). Njegov dokumentarni film 89 mm from Europe (1993) je bil nominiran za oskarja in za nagrado za najboljši film leta pri Evropski filmski akademiji. Łoziński je zadnja štiri leta vodja dokumentarnega programa na šoli režiranja Andrzej Wajda Master School.

 

festivali, nagrade (izbor)

13. T-mobile New Horizons, Poljska, 2013; nagrada Silver Horn za najboljši celovečerni dokumentarni film – Krakow Film Festival 2013