Napovednik za drugi festivalski dan

Napovednik za drugi festivalski dan

Za nami je otvoritev 8. Festivala migrantskega filma. Drugi dan nadaljujemo v Slovenski kinoteki.

Vabljeni ob 19. uri na projekcijo filma Življenje čaka: referendum in upor v Zahodni Sahari. Projekciji bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali Simon Dreven (direktor zavoda Reflektum in koordinator projekta Zgodba pozabljenega zahodnosaharskega ljudstva), Malainin Mohamed (predstavnik Fronte Polisario v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji), Cvetka Poprask (magistrska študentka mednarodnega prava) in Rok Ramšak. Pogovor bo vodil novinar Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič.

Zahodnosaharci so že 40 let brez države, o čemer se običajno ne govori. Kljub temu obstajajo skupine in posamezniki, ki opozarjajo na vprašanje Zahodne Sahare, ozaveščajo in prispevajo k reševanju problema. Med njimi tudi izvajalci projekta The Story of Western Sahara’s Forgotten People.

Ob 21.45 nadaljujemo v Slovenski kinoteki s projekcijo filma Daleč od obale, dokumentarnega filma, ki presega okvire običajne upodobitve potovanja ljudi, ki se borijo, da dosežejo svoje cilje. Mariama, Amadou, Abdoulaye in Rahisy so postavljeni vsak v svoje osebno okolje, ki odraža njihova prizadevanja in ovire. Skozi mozaično pripoved nas film popelje na junaška potovanja ljudi, ki si prizadevajo izpolniti sanje kljub težavam, s katerimi se srečujejo v življenju. Je zgodba o premagovanju ovir, ljubezni in dostojanstvu.

 

 

Categorized: FMF 2017