KO SLONI PLEŠEJO, POTEPTAJO TRAVO / WHEN ELEPHANTS DANCE, THE GRASS GETS BEATEN

država, letnica
when elephants - still

Kambodža, 2014

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

25′

režija

Jan van den Berg

jezik

kmerski

podnapisi

angleški

sinopsis

Moon je kmetica, ki živi na svoji zemlji v Kambodži. Obenem je zaposlena tudi v zdravstvu in z denarjem, ki ga z delom zasluži, kupuje riž za vso družino, svojim sestram pa plačuje šolnino. Njeno življenje nikakor ni lahko, predvsem v luči težkega položaja, s katerim se zaradi posredovanj bogatih mednarodnih korporacij v Kambodži srečujejo mnoge manjše družinske kmetije, toda Moon in njen zaročenec kljub temu priredita tradicionalno poročno praznovanje za celo družino.

Skoraj tri četrtine kmetijskih zemljišč v Kambodži je bilo prodanih mednarodnim korporacijam, njihovo število pa se z vsakim dnem povečuje. Obljubljene zaposlitve se za kmete nikoli ne uresničijo in le-ti ostanejo brez zemlje in prihodkov. Korporacije pridelke izključno izvažajo, kar je za lokalno proizvodnjo hrane katastrofalno, ranljivi deli prebivalstva pa so postali odvisni od oskrbe s strani Svetovnega programa za hrano. Veliko kmetov se v iskanju boljšega življenja seli v sosednjo Tajsko. Od leta 2003 je bilo zaradi prilaščanja zemljišč s strani korporacij s svoje zemlje odgnanih več kot 400.000 Kambodžanov.

 

When elephants - dirportret avtorja

Jan van den Berg je filmski ustvarjalec, ki je za svoja dela prejel mnoge mednarodne nagrade. Svoj prvi film ustvaril med terenskim delom na Univerzi v Leidnu. Olvereños (1975) govori o vasi v Andaluziji, kjer jenenehna suša vse več moških prisilila, da so vas zapustili in se poskusili preživljati v tujini. Od takrat naprej je posnel več dokumentarnih filmov, večinoma o ljudeh na stičišču večih kultur. Kasneje je vedno večji del svojega ustvarjanja posvečal drami. Ustanovil je produkcijsko hišo drsFILM, kjer sodeluje s pisatelji, umetniki in filmski ustvarjalci. Za film Silent Snow (2011) je prejel nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi na Mednarodnem festivalu gorniškega filma Domžale 2012.

Filmografija: El Abrazo (1990), Bye Jan (1993), Prisoner of Java (1996); Taming The Floods (2001), Seven Dreams of Tibet (2001); Tales of Crocodiles (2002); Deacon Of Death, Looking for justice in today’s Cambodia (2004), Silent Snow (2007, kratki), Gallow Creek (2009), Silent Snow (2011, celovečerni); When elephants dance, the grass gets beaten (2014).

festivali, dogodki

When elephants dance, the grass gets beaten / Ko sloni plešejo, poteptajo travo je svojo svetovno premiero doživel 22. januarja 2014 v Antwerpu, kjer je sledila strokovna okrogla mizo na temo prilaščanja zemljišč in varnosti preskrbe s hrano, ki sta jo pripravili organizaciji ANPED in ARGUS. Nizozemska premiera je sledila letošnjega marca.

Prva predpremiera filma je bila novembra 2013 na Mednarodnem forumu o HCH in pesticidih v Kijevu, temu pa je letošnjega januarja sledila še ena na Konferenci učiteljev biologije v Utrechtu na Nizozemskem. Film je del selekcije »Dokumentarci naprodaj« Mednarodnega festivala dokumentarnih filmov v Amsterdamu, kot del Oxfamove kampanje GROW pa bo na voljo tudi šolam.