Hêza (Moč) / Hêza

država, letnica
Kurdistan, Irak, Sirija, 2022

žanr
dokumentarni film

dolžina
52′

režija
Derya Deniz

jeziki
kurdščina

podnapisi
slovenski

sinopsis
Dokumentarni film o Jazidinji, ki so jo zasužnjili v času napada Islamske države (ISIS) na Sindžar, 3. avgusta 2014. Film pripoveduje o tem, kaj je doživela v rokah ISIS, kako ji je uspelo pobegniti in kako je nato živela naprej. Heza (moč) nikoli ni niti pomislila, da bo nekega dne več sto borcev in bork vodila v boju zoper najnevarnejšo džihadistično teroristično organizacijo na svetu (ISIS) in jo tudi porazila. Dokumentarec je pričevanje o Hezinem trpljenju, bolečinah in njenem boju za pravico.

o avtorici
Derya Deniz se je rodila leta 1985 v provinci Mersin na jugu Turčije. Njena družina je iz okrožja Siverek v jugovzhodni province Urfa. Po diplomi na univerzi Ivanova v Rusiji je začela z delom na dokumentarnih projektih in televizijskih programih. Na televiziji je delala tudi v zvezni regiji Kurdistan, producirala je dokumentarce v Sindžarju in v Avtonomni upravi Severne in Vzhodne Sirije.

»3. avgusta 2012 smo doživeli to, kar smo dotlej poznali le iz pripovedovanja starih staršev. Islamska država je pred očmi vsega sveta pobijala Jazide, pripadnike najstarejše etnično-verske skupnosti Kurdov, zaradi njihovega verovanja, jih zasužnjevala in prodajala kot sužnje. Nekaj pa je bilo drugače: hčere in sinovi jazidskega ljudstva so vzpostavili samoobrambne mehanizme. Ob obisku v Sindžarju me je najbolj presenetlilo to, da so se zdaj Jazidinje branile, kakor da so slike ženski, ki jih prodajajo za sužnje, stvar preteklosti. To je zgodba, ki jo je vredno povedati.«
Derya Deniz, the director

festivali in nagrade
Druk International Film Festival, Bhutan, Bhutan, 18 April 2022, NAJBOLJŠI DOKUMENTARNI FILM
Boden International Film Festival, Stockholm, Sweden, 6 April 2022, NAJBOLJŠI DOKUMENTARNI PRVENEC
La Independent Women Film Awards, New York, United States, 3 May 2022, NAJBOLJŠI CELOVEČERNI DOKUMENTARNI FILM

filmografija
Hêza (2022)