Elinkine

država, letnicaSenegal
Velika Britanija,2014

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
14′

režija
Enrique Verdugo

jezik
francoščina

podnapisi
angleški

sinopsis
Od roba morja do roba obzorja se pojavljajo otoki kot mreža odskočnih točk za doseganje različnih ciljev. V zadnjem desetletju je več tisoč migrantov po svetu zapustilo svoje domove. Da bi sledili sanjam in ustvarili nov začetek, so za seboj pustili spomine. Svoje življenje so tvegali na nevarni poti preko morja v upanju, da bodo dosegli obljubljeno deželo.


enriqueverdportret avtorja
Enrique se je rodil v Čilu leta 1968. Trenutno živi in dela v Londonu.
Pred leti se je za nekaj let odločil preseliti v puščavo Atacama, da bi se tako izognil tedanjemu večletnemu političnemu scenariju diktatorskega režima. Mistična izkušnja bivanja v puščavi ga je globoko spremenila. Njegova strast do umetnosti in literature ga je poklicala nazaj v rodni Santiago, kjer je začel s študijem vizualne umetnosti. Kmalu je bilo njegovo delo prepoznano in cenjeno. Pričel je delati kot fotograf, kasneje pa se je posvetil raziskovanju video tehnologije.
Želel je spoznati nove kulture, zato je pozno leta 1999 odpotoval v bivšo Jugoslavijo. Živel je v Ljubljani, kjer se je kot pomočnik v studiu učil tehnik dela s svetlobo. Leta 2001 se je preselil v London.
Zanimajo ga nove in stare tehnologije, znanost, zgodovina in družbena dogajanja, zato pri svojem delu razvija koncepte in ideje, ki uporabljajo video in fotografijo kot medija, ki omogočata raznoliko družbeno angažiranost. Preko njiju izraža svoje odobravanje ali kritičnost nad družbenemi pojavi. Ne ukvarja se več z vprašanjem, ali so njegovi mediji le iluzorna reprodukcija nečesa drugega. Želja, da bi bil že sam proces nastajanja podob preko video ali fotografske tehnike transparenten, mu je enako pomembna kot sama prikazana tema. Njegov fokus je zato eksperimentiranje s fotografskimi tehnikami ali z digitalnim upravljanjem, s čimer želi razširiti ozko dojemanje vizualnih medijev, ki jih ljudje običajno razumejo kot način za dokumentiranje “realnosti”.
Ustvaril je številne glasbene in dokumentarne video posnetke ter fotografije predvsem za uvodnike publikacij ter za arhitekturne ateljeje. Sodeloval je z drugimi umetniki in hkrati razvijal svoje lastne projekte.

nagrade, festivali
2015 Stigmart Photo Video bienal (“Broken compass”); 2014 Hidden Door Festival (“Broken Compass”), Edinburgh; Filmski festival Alchemy 2012 (“Broken Compass”).