DEPORTIRANI / DEPORTADO

država, letnica
DEPORTADO_STILL_3

Portugalska, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

67′

režija

Nathalie Mansoux

jezik

angleški, portugalski

podnapisi

angleški

sinopsis

Zgodba o skupini portugalskih migrantov, moških srednjih let, ki so med mladostjo v ZDA storili različne kriminalne prekrške in jih zaradi tega na podlagi retrogradnega zakona izženejo. Pred tem jih je večina celo življenje živela v ZDA, imeli so se za Američane in sploh niso vedeli, da nimajo ameriškega državljanstva. Nepričakovana deportacija jih odvrže v njihovo rojstno domovino, na prvi pogled rajsko otočje Azori sredi atlantskega oceana. Odrezani od družin, ki so ostale v ZDA, se trudoma spominjajo utrinkov iz otroštva in maternega jezika, ki so ga že davno pozabili. Modro nebo nad njimi se počasi spreminja v tesnobno kletko, razmere pa še poslabša nastanitev v internacijskem centru, ki se izkaže za svojevrsten let nad kukavičjim gnezdom.

 

Deportado_DIRECTORportret avtorice

Nathalie Mansoux (Pariz, 1974) je dokončala magisterij iz etnologije na pariški univerzi X – Nanterre leta 1999, leta 2001 se je preselila v Lizbono. Od takrat dela kot režiserka in režiserska asistentka, prevaja filme in ureja podnapise za Portugalsko kinoteko.

Filmografija: Deportado (Deportirani) (2012); Palavras Cruzadas (2010); Mujeres y Construccion (sorežiserka, 2009; o gradnji skupnostnega centra za ženske v senegalskem kraju Joal – Fadiouth); Via de Acesso (režiserka & producentka, 2008; izpostavlja proces uničenja primestne soseske Lizboni – TOBIS nagrada za najboljši portugalski film, IndieLisboa Festival 2008), Mémoires (2005), De Paso por Juchitan (sorežiserka, 2001; portet zapoteškega mesta na jugovzhodu Mehike, znanega po matriarhalni družbeni ureditvi – nagrada za najboljši dokumentarec na festivalu Ovarvídeo 2002).

festivali

Doclisboa 2012; Cinema Du Reel 2013; Panazorean 2013; Centro Cultural Português Da Praia – Extensão Doclisboa 2013; Vila De Nordeste, Ilha De São Miguel – Extensão Do Panazorean 2013; Festival Traces De Vies – Rencontres Du Film Documentaire (Francija); Tchok En Doc – Cinéma Documentaire Martinique Amostram’isse”; Festival Documentaire Images De Justice