BITI.TAM / DA.SEIN  

država, letnicaBild_Da_Sein2_print

Avstrija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

87′

režija

Aylin Basaran in Hans-Georg Eberl

jezik

angleški, francoski

podnapisi

angleški

sinopsis

Deportacija ljudi iz Evrope je vsakodnevna institucionalizirana praksa. Film Biti.tam / Da.Sein je platforma za tiste glasove, ki so bili del evropske družbe, a so jih z nasilnim izgonom utišali. Ustvarjalci filma se ne sklicujejo na dokumentarno nevtralnost, temveč so zavezani pristranski perspektivi solidarnosti, ne da bi pri tem pozabili na različne vidike subjektivnih izkušenj in strategij za preživetje protagonistov filma.

Zgodbe pripovedujejo o travmatičnih izkušnjah nasilja in pretrganih odnosih, izgubljenih upih in pravicah,o administrativnem rasizmu in demoralizaciji »tukaj« ter o političnem preganjanju »tam«, pa tudi o uporu in solidarnostiter ljudeh, ki se trudijo, da jim vsiljeni življenjski prelomi ne bi vzeli poguma.

 

Da.Sein- director1Da.Sein - director 2 portret avtorjev

Aylin Basaran je znanstvenica, aktivistka in filmska ustvarjalka. Poučuje na dunajski univerzi, na Inštitutu za novejšo zgodovino (področje: vizualna novejša in kulturna zgodovina) in na Inštitutu za gledališče, film in medijske znanosti. Organizirala je več konferenc in zborovanj na temo žensk, zgodovine spolov in političnih oblik v dokumentarnih filmih, v številnih objavljenih člankih pa obravnava povezavo med filmom in politiko. Že dolga leta aktivno deluje v različnih antifašističnih in antirasističnih kontekstih, zanimajo pa jo tudi gejevsko-feministična vprašanja.

Hans-Georg Eberl je aktivist, priložnostni pisatelj, učitelj nemščine za odrasle in filmski ustvarjalec. Aktiven je tudi − prej na Bavarskem, trenutno na Dunaju − kot podpornik samoorganiziranih protestov beguncev in bojev proti deportacijam. V okviru transnacionalne mreže »Afrique Europe Interact« je dolgo vzdrževal tesne stike z ljudskimi iniciativami v Maliju in Togu.Preživlja se kot učitelj nemščine na dunajskih ljudskih univerzah (centri za izobraževanje odraslih). Zanima se tudi za možnosti liberalizacije poučevanja nemščine kot tujega jezika izven okvirov predpisanega pouka nemščine.

Filmografija:

Aylin Basaran: What Integration is (2009), The Mauthausen Retrospective (2011), Ali and Sara (2012), Quellenstraße (2012).

Aylin Basaran in Hans-Georg Eberl: École pour tous / School for everyone (2009), In the land of deported people (2009), Da.Sein / Biti.tam (2013).

festivali

WienWoche Festival 2013, Dunaj; This Human World Filmfestival 2013, Dunaj