Azil / Turvapaikka

država, letnicaazil

Finska, 2007

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
70′

režija
Jenni Linko

jezik
somalijščina, farsi, finščina

podnapisi
angleški

sinopsis
Azil je film o treh mladostnikih, ki so pribežali iz svoje domovine in sami končali na Finskem. Film prikazuje leto življenja Sudi (12), Azima (17) in Wahida (16) po prihodu v begunski center, ki se nahaja nekje na obrobju mesta. V tem času bo odločeno, ali lahko ostanejo v državi ali ne.

Odličen vpogled v življenja, razmišljanja in doživljanja otrok brez spremstva, ki so se znašli v kolesju brezčutne evropske migracijske politike.

Jenni Nyberg 2015portret avtorja
Jenni Nyberg (rojena Linko) je finska režiserka dokumentarnih filmov, ki se loteva raznolikih tem, kot sta priseljevanje in ples. Študirala je režijo dokumentarnih filmov na NFTS (National Film and Theater School) v Veliki Britaniji in vzljubila tradicijo opazovalnih dokumentarcev pod vodstvom velikih učiteljskih imen, kakršni sta Kim Hopkins in Kim Longinotto. Študij je končala leta 2001, vse od tedaj pa dela za finsko nacionalno televizijo Yle in za neodvisne produkcijske hiše. Njeni filmi so bili prikazani na številnih filmskih festivalih po svetu in bili večkrat nagrajeni. Za film Azil je avtorica na primer prejela nagrado za dokumentarni film, ki jo na Festivalu nordijskega filma v Lübecku podeljujejo tamkajšnji sindikati (2007).

festivali, nagrade
nagrada za najboljši dokumentarni film – Festival nordijskega filma v Lübecku, Nemčija.