AVION, ZAPUŠČENA VAS / AVION, EL PUEBLO AUSENTE

država, letnica1avion copia

Španija, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

88′

režija

Maria Hervera in Marcos Hervera

jezik

španski, galicijski

podnapisi

angleški

sinopsis

Avion (v španščini pomeni letalo) je skupek med gorami razpršenih vasi, ki so bile v preteklosti zaznamovane z revščino in množičnim izseljevanjem. Zdaj je Avion tudi sinonim za gospodarsko zmago galicijske emigracije v Ameriko. Večina mladih je morala zapustiti zemljo, ki bi jo nekega dne podedovali, in se podati na iskanje boljše prihodnosti. Mnogi so jo našli v Mehiki in se sedaj vračajo z opravljeno misijo. Vendar pa se za videzom uspeha, luksuznimi avtomobili in dvorci, ki so zrasli na ruševinah preteklosti, skriva bolečina. Stalna bolečina slovesov, razdrtih družin in globokega občutka nostalgije, ki se zdi neskončna.

avion - directoresportret avtorjev

María Hervera je študirala novinarstvo na Univerzi Complutense v Madridu (UCM) in se udeležila več tečajev v pisanju scenarijev na Complutense, šoli za filmske in avdiovizualne dejavnosti v Madridu (ECAM), v španskem društvu avtorjev in urednikov SGAE in v Ars-Media. Preden se je podpisala pod svoj prvi scenarij, je delala kot novinarka in sodelovala pri pripravi scenarijev pri različnih producentih. María je scenaristka in soavtorica filma Garbo: The Spy (The man who saved the world). Prejela je nagrado GAUDÍ (Katalonska akademija) za najboljši scenarij in nagrado ALMA za najboljši scenarij dokumentarnih filmov. Film, ki ga je režiral Edmond Roch, je prejel tudi nagrado GOYA 2010 za najboljši dokumentarni celovečerec. Predvajali so ga na festivalih po vsem svetu, kjer je prejel več nagrad.

Marcos Hervera je diplomiral iz komunikacijskih študij na UCM, kasneje pa je na ECAM-u študiral filmsko montažo. Dela kot režiser in montažer. Je ustanovni član leta 2002 ustanovljene produkcijske hiše 14Pies, pri kateri je posnel številne kratke in dokumentarne filme in dva celovečerna filma, 199 recetas para ser feliz (Andres Waissbluth) in La mitad de Óscar (Manuel Martin Cuenca). Kot televizijski producent sodeluje z različnimi nacionalnimi postajami. Je montažer številnih kratkih filmov in dveh celovečercev ter režiser televizijskega dokumentarca Europe25, ki so ga predvajali na kanalu History Channel.

festivali

Ciclo CINEUROPA Santiago de Compostela 2013; Festival Internacional de Cine en Guadalajara Mexico (FICG) 2013 (tekmovalni program); Festival Internacional de Cine Etnografico Espiello Huesca 2013; Festival Documenta Madrid 2013; Cinespana 2013 – Festival du Film Espagnol de Toulouse; Festival de Cinema Latino Americano de Trieste 2013; Festival Internacional de Cine Solidario (KO&DIGITAL) Barcelona 2013.